fbpx

La Liga arbejder på at styrke klubbernes økonomi

Peter Vyff - 02.10.23

 

 

 

 
Den spanske La Liga har været hårdt ramt økonomisk, hvilket betyder at klubberne har svære konkurrencevilkår. Ligaforbundet arbejder derfor angiveligt på nogle konkrete tiltag, der kan styrke holdenes situation.

Barca og en række andre klubber i La Liga har de senere år haft store problemer med økonomien, hvilket især har begrænset handlen på transfermarkedet. Det så man tydeligt i sommer, hvor La Liga haltede langt efter ligaer som Premier League, Serie A, Bundesligaen og Ligue 1, når det gjladt spillerkøb.

Den engelske Premier League er som bekendt i en liga helt for sig, hvad angår transferbudgetter. Det er dog værd at bemærke, at de Serie A, Bundesligaen og Ligue 1 hver især brugte tæt på eller over det dobbelte af La Ligas forbrug på samlet 453 mio. euro.

Artiklen fortsætter under billedet
FCBSHOP art


La Liga klubberne har derfor fået langt sværere ved at konkurrere på transfermarkedet, hvilket også sætter sig negativt i holdenes ydeevne i de europæiske turneringer. Det er et stort problem for La Liga, og ligaforbundet, med præsident Javier Tebas i spidsen, har derfor ifølge avisen Mundo Deportivo udtænkt nogle måder, hvorpå økonomien kan styrkes i spansk fodbold.

Den første ændring består angiveligt i, at klubberne kan bruge en højere procentandel af investorenes kapitalindsprøjtninger til spillerudgifter. Det betyder basalt set, at hvis der før i tiden blev investeret 10 mio. euro, kunne der kun bruges 25% til transfers og løn, hvorimod det kan blive 50% fremadrettet.

Den anden ting, der bliver forsøgt implementeret er, at klubberne får forlænget den periode, hvor de skal tilbagebetale eventuelle hjælpepakker der blev givet under corona-pandemien. Tilbagebetalingsperioden fastsættes efter deres nuværende løngrænse, hvilket for nogen hold giver mere plads i lønbudgettet end tidligere.

Endeligt vil nogle udgifter til infrastruktur ikke længere bliver medregnet i det forbrug, som løngrænsen er sat efter. Det er endnu uvist, hvordan dette skal tolkes, da ligaforbundet ikke har understreget, hvilke udgifter der er tale om, men det får sandsynligvis en positiv betydning for Barca, på grund af deres høje tilskuerantal.

De tre ændringer er endnu ikke officielle, og der er derfor heller ikke nogle beregninger for, hvad det specifikt kommer til at betyde for Barca. Dog har catalanerne ofte søgt efter ekstra kapitalinvesteringer, hvilket nu får større værdi end tidligere, og kan give en smule mere fleksibiltet til transfers og i kontraktforhandlingerne.// La Liga
.:FORSIDE:.