fbpx

Tilbageblik: Ti begivenheder der formede FC Barcelona

Christoffer Alexander Dela-Westerberg - 26.04.20

© FC Barcelona

Barca er i dag synonym med sprudlende spil, verdens største fodboldprofiler og masser af titler. Vi tager her et tilbageblik på ti af de historiske begivenheder, som har defineret nutidens dominerende FC Barcelona.

Barcelona er en af verdens absolut største fodboldklubber. Specielt de seneste 30 år har budt på et hav af trofæer, ikonisk spil og en status som en af de klubber, der altid er med forrest i feltet, når det kommer til at signe de bedste profiler og vinde de mest prestigefyldte turneringer. Catalanernes lange, succesfulde historie kan opsummeres i ti skelsættende begivenheder.

1899: FC Barcelona stiftes
Hans Gamper, en schweizisk nybygger i Barcelona, grundlagde klubben via et opslag i 1899. I annoncen søgte han folk, der var interesserede i at prøve kræfter med den nye sportsgren, fodbold. Ved et møde på skole i Barcelona var 11 mænd med til officielt at stifte klubben den 29. november 1899.

1920'erne: Klubbens første trofæer
I 1920'erne begyndte fodbolden for alvor at vække ressonans i Spanien, og landets respektive tophold blev populære blandt befolkningen. Barca hentede nogle af sine første store profiler i denne periode i form af Ricardo Zamora, Paulino Alcántara og Josep Samitier. Catalanerne vandt hele fem Copa del Rey-titler gennem 20'erne, inden La Liga blev grundlagt i 1929.

1950'erne: Kubala brillerede og Camp Nou blev grundlagt
László Kubala var den skelsættende figur på et Barca-hold, der havde stor national succes i 50'erne. Man vandt således fire ligatitler og fem 'Copa del Generalisimo'-trofæer og var samtidig snublende tæt på sin første europæiske succes, da man i 1969 tabte den Europæiske Cup til Benfica. Hen mod slutningen af 50'erne kunne klubben tillige åbne dørene op for et nyetableret Camp Nou med plads til enorme 93.000 tilhængere.

1970'erne: Cruyffs epoke starter
I løbet af 70'erne begyndte FC Barcelona for alvor at vokse sig til et politisk symbol for Catalonien. På banen oplevede man dog ikke ligefrem den store succes, og efter en række skuffende sæsoner hentede man den tredobbelte europæiske mester fra Ajax: Johan Cruyff. Hollænderens ankomst ændrede i den grad billedet, og man vandt allerede ligaen i slutningen af hans første år i klubben.

Josep Lluís Núñez' præsidentperiode for Barca
Núñez' 22 år lange periode som præsident for FC Barcelona bød på stor succes. Klubben vandt Mesterholdenes Europacup i hans første sæson som præsident for klubben i 1979, og han var altid på jagt efter de største profiler, der blandt andet kom til at tælle Diego Maradona og Bernd Schuster.

Efter et smertefuldt nederlag til Steaua Bucharest på straffespark i den Europæsiske Cup-finale i 1986 tog Núñez på ny kontakt til Johan Cruyff, som han ville hente ind som træner for klubben. Det blev startskuddet til en ikonisk æra.

1990'erne: 'The Dream Team'
Johan Cruyff revolutionerede nok en gang klubbens historie, da han i 90'erne stod i spidsen for det famøse 'Dream Team' med profiler som Michael Laudrup, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov og Pep Guardiola. Det hele kulminerede, da Barca fik sin første Europæiske Cup-triumf på Wembley i 1992. Også fire mesterskaber i træk, blev det til.

Udover klubbens massive resultatmæssige succes, definerede Cruyff Barcas spilfilosofi, som vi kender den i dag. Man sværgede til 4-3-3-formationen og spillestilen prægedes af attraktiv, dominerende fodbold - det vi i dag kender som klubbens DNA.

Ronaldinhos magiske spil
Joan Laporta blev i 2003 valgt ind som præsident for klubben efter fem år uden et eneste trofæ. Catalanerne havde stået i skyggen af et altdominerende Real Madrid-mandskab med verdensstjerner på stort set alle positioner. Dette billede skulle dog ændre sig, da man i samme år stiftede bekendtskab med brasilianske Ronaldinho.

Ronaldinho blev kendt som spilleren, der bragte magien tilbage på Camp Nou. Brasilianeren henrykte hele fodboldverden med sine lækkerier på banen, og man vandt ligaen allerede året efter hans ankomst. Det hele kulminerede, da Barca vandt ´The Double' i 2005/06 under Frank Rijkaard, altså mesterskab og Champions League.

2008/09: Guardiolas seks trofæer
Guardiola kom til klubben i en svær periode, men formåede i den grad at vende skuden. Ronaldinho blev erklæret fortid, og holdet skulle bygges op om et nyt omdrejningspunkt: Lionel Messi - stærkt fulgt af sine tro følgesvende, Xavi og Iniesta. Guardiolas første år som træner for Barca bød ikke bare på klubbens første 'The Treble'. I 2009 ryddede man bordet og vandt hele seks trofæer på et enkelt år - med andre ord alle turneringer, man havde deltaget i.

La Masia erobrer verden med Messi i spidsen
Med Pep Guardiola ved roret viste en stribe af Barcelonas akademispillere deres fulde potentiale. Messi var omdrejningsaksen og blev bakket op af en hel klynge af La Masia-spillere, alle i deres bedste alder. Barca havde bygget et fodboldimperie, der syntes nærmest urørligt, og man vandt det ene trofæ efter det andet, i takt med at Messi udviklede sig til en af historiens absolut bedste spillere.

I 2010 var det således udelukkende La Masia-spillere, der intog podiet ved Ballon d'Or-udrækkelsen. Messi løftede for andet år i træk trofæet, igen efterfulgt af sine tro følgesvende, Xavi og Iniesta, og herudover talte holdet i de kommende år også bærende profiler som Victor Valdés, Gerard Piqué, Carles Puyol, Sergio Busquets, Pedro og Cesc Fàbregas - alle produkter af La Masia. En gylden æra og måske endda det bedste fodboldhold, verden nogensinde har vidnet.

MSN henrykker verden
Efter Guardiolas afsked med holdet var det svært at se, hvordan nogen skulle formå af løfte catalanerens tunge eftermægle. Bærende skikkelser som Puyol, Xavi og Valdés var samtidig så småt ved at være fortid, og flere begyndte at tvivle på holdets videre dominans.

Denne tvivl blev dog gjort til skamme. Daværende præsident, Sandro Rosell, havde hentet Neymar og Luis Suárez til klubben, og sammen med Messi formede de den berygtede og berømmede MSN-trio. En angrebstrio der på rekordtid gik over i historien som den måske farligste verden har set. Man genvandt The Treble under Luis Enrique i 2014/15, men den frygtede trio blev desværre opløst alt for tidligt, da Neymar valgte at gå bag om klubben og skifte til PSG i sommeren 2017.

.:FORSIDE:.